Wat is de beste reistijd in Vietnam?

Het klimaat in Vietnam

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. In Vietnam is bijna het hele jaar door lekker warm. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden Celsius. Al is het in onze wintermaanden ook wel fris in het noorden van Vietnam.

Regenseizoen Vietnam

Vietnam kent een droog- en een regenseizoen. Vanwege de verschillende klimaatzones verschilt het regenseizoen per regio. Over het algemeen is het regenseizoen vanaf half mei t/m november en het droge seizoen van december t/m half mei, maar hierin zitten onderlinge verschillen. Je kan het land in principe het hele jaar goed bezoeken.

Reizen in de schoolvakanties

Voorjaarsvakantie (februari)

In onze wintermaanden is het in Zuid-Vietnam behoorlijk warm. De temperatuur ligt rond de 32 graden en het is over het algemeen heerlijk zonnig. Het weer op Phu Quoc is het beste vanaf half november t/m half mei. Ook centraal Vietnam is zonnig met temparturen rond de 25 graden. Noord Vietnam is fris met op sommige plekken nachtvorst.

Meivakantie (april/mei)

In het zuiden begint het regenseizoen met korte en harde regenbuien. Het noorden en centraal Vietnam zijn prima te bereizen met een temperatuur rond de 30 graden en zonnig.

Zomervakantie (juli/augustus)

De seizoenen in het noorden lopen gelijk aan onze winter- en zomerseizoenen. Het is hier dan ook lekker warm in juli en augustus. Tegelijkertijd is het ook het regenseizoen dat loopt van juni t/m oktober waarbij de meeste neerslag valt in juli en augustus. Toch is het noorden nog steeds prima te bereizen in onze zomermaanden.

In centraal Vietnam zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. Het droge seizoen is van december t/m september.

Ook in zuid Vietnam is het regenseizoen. Maar in onze zomermaanden houdt dat in dat het af en toe regent, de temperaturen zijn nog steeds heerlijk rond de 30 graden.

Wil je ergens nog afsluiten op een strand dan kun je het beste kiezen voor een van de strand in centraal Vietnam. Hierbij kun je denken aan het strand van Hué, Hoi An, Nha Trang of Palmeneiland. Wie niet bang is voor een beetje bewolking en regen kan in de maanden er tussen in ook lekker relaxen op de stranden in het zuiden.

Herfstvakantie (oktober)

De meeste regen valt in het najaar waarbij centraal Vietnam het flink te voorduren krijgt. Deze regio wordt in oktober en november het zwaarst getroffen door de regen en overstromingen zijn hier veelal het gevolg van. In centraal Vietnam vind je de bekende steden Hué, Danang en Hoi An. Deze plekken kunnen in de maanden oktober en november beter vermeden worden.

In zuid Vietnam loopt het regenseizoen van mei t/m november. Hier valt de meeste regen in september en oktober. In het zuiden betekent het regenseizoen vaak dat het kort en flink hard regent. Overstromingen als in centraal Vietnam komen hier vrijwel niet voor.

In noord Vietnam klaart het weer juist weer op rond oktober.

Kerst (december/januari)

Centraal en zuid Vietnam zijn droog en zonnig. In het noorden zakt de temperatuur flink. Zo kan het in Sapa in de bergen in de nachten zelfs vriezen. Voor Halong Bay geldt dat je het ook hier in de wintermaanden frisser is. Geen temperaturen onder 0°C gelukkig, maar houd rekening ermee dat een duik in de baai wellicht te koud is.

Overzicht klimaat per regio Vietnam

Het weer blijft altijd onvoorspelbaar, er is altijd kans op regen en zon. Soms kan het weer een paar weken van slag zijn. De volgende tabel geeft de periodes van zon en regen globaal aan in de verschillende delen van Vietnam en de maximum temperaturen.

 

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Noord (o.a. Hanoi, Halong Bay)
12
12
22
28
32
33
Centraal (o.a. Hue, Hoi An)
22
23
27
30
35
35
Zuid (o.a. Saigon, Mekong)
32
33
34
35
32
31
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Noord (o.a. Hanoi, Halong Bay)
32
32
31
29
25
12
Centraal (o.a. Hue, Hoi An)
33
32
31
28
24
23
Zuid (o.a. Saigon, Mekong)
32
32
31
31
31
31

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan