Praktische informatie Vietnam

Praktische weetjes

Tijdsverschil: in Vietnam is het gedurende onze zomertijd 5 uur later dan hier. Tijdens onze wintertijd komt er een extra uur tijdsverschil bij.

Bellen: mobiel bellen naar Nederland vanuit Vietnam kan, maar is vaak erg duur. Voordeliger is het om in Vietnam een lokale simkaart te kopen (in een supermarkt). Een telefoonnummer bellen in Vietnam, zoals van onze lokale agent? Zet dan landcode +84 voor het nummer.

Internet: Bijna overal kun je in Vietnam gebruik maken van internet. Soms met je laptop of tablet in je hotelkamer, of bij een algemene computer van het hotel. In de grotere steden zijn er internetcafé’s waar je voor ca. 1,5 euro per uur kunt internetten. In de binnenlanden zoals Sapa en de Mekong Delta is internet vaak beperkt.

Fotograferen: veel Vietnamezen voelen zich vereerd als je een foto wilt maken, zeker in minder toeristische gebieden. Vraag wel eerst toestemming. Veel mensen zijn te verlegen om Engels te spreken, maar met handen, voeten en een paar woorden Engels begrijpen ze het prima.

Voltage: Het voltage in Vietnam is overal 220 Volt. Stopcontacten zijn anders, neem daarom een wereldstekker mee met type A, C en G.

Nationale feestdagen: Vietnam kent een aantal feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag en de sterfdag van Ho Chi Minh. Belangrijkste is het TET festival; het Vietnamese oud & nieuw. In 2017 begint nieuwjaar op 28 januari. Op reis tijdens TET? Het kan, maar het is overal erg druk want het is ook dé vakantieperiode voor Vietnamezen. Wij raden aan om de periode van ongeveer 20 januari tot en met 8 februari te vermijden.

Geschiedenis in een notendop

Vietnamezen voeren al eeuwenlang strijd om onafhankelijkheid. Zo’n 2000 jaar geleden was het land bezet door de Chinezen die meer dan 1000 jaar aan de macht waren. Invloeden op de taal, cultuur en regeringsstructuur zijn nog altijd terug te vinden. Hierna streden verschillende keizers tijdens burgeroorlogen om de macht. In de 18e eeuw gaan de Europeanen zich met Vietnam bemoeien; de Fransen maken er een kolonie van. Onder Ho Chi Minh komt de bevolking in opstand in 1930, en 15 jaar later benoemde hij zichzelf tot president van het onafhankelijke Vietnam. De Franse oorlog woedt vervolgens 9 jaar en wordt door Vietnam gewonnen. Het noorden wordt communistisch onder leiding van Ho Chi Minh, het zuiden westers met behulp van de Amerikanen.

In 1959 breekt de Vietnam oorlog uit tussen noord en zuid. Noord-Vietnamese soldaten trekken over de Ho Chi Minh-trail door Laos en Cambodja naar Zuid-Vietnam. In het zuiden keert de net opgerichte Vietcong zich tegen de regering. Amerika grijpt in 1965 in met bombardementen en mankracht en vechten tot 1973 voor een kapitalistisch Vietnam. Saigon valt in 1975 en wordt door de communisten Ho Chi Minh-stad gedoopt. Een jaar later worden noord en zuid herenigd tot een land met duidelijke littekens van de vele oorlogen. Hierdoor is het lang gesloten gebleven voor reizigers, pas in de jaren tachtig werd Vietnam opgesteld voor bezoekers uit het buitenland.

Vriendelijkheid

Tijdens je reis door Vietnam ervaar je overal de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Vietnamezen. Mocht je onze lokale partner in Hanoi ontmoeten dan word je ontvangen alsof je familie bent. Men hecht veel waarde aan familie en tradities. De diverse bergstammen in het noorden leven deze vandaag de dag nog steeds na.

Maar natuurlijk krijgt de westerse leefstijl wel een steeds grotere invloed op het leven van de Vietnamees, zeker in de steden en in het zuiden van Vietnam. Hier vind je Franse en Amerikaanse invloeden als gevolg van de bezettingen door Frankrijk en de Vietnam oorlog. Ook zie je nog Chinese en communistische invloeden terug in de architectuur en de vlag van Vietnam (rood met geel), maar de bevolking is qua denkwijze steeds meer socialistisch geworden.

Veiligheid

Vietnam is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks de vele mensen komt criminaliteit heel weinig voor en kun je ‘s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten en diefstal te voorkomen. Laat daarom je waardevolle eigendommen achter in een kluisje of bagagedepot van het hotel wanneer je er op uitgaat. Wees alert op eventuele oplichterijen; taxichauffeurs die ‘ineens’ geen wisselgeld hebben en verkopers die bizar hoge prijzen vragen. Wissel dan zelf je geld in kleinere eenheden of wacht tot zij het hebben gedaan, maar betaal nooit meer dan de afgesproken prijs. Je zult zien dat als je besluit weg te lopen er vaak ineens wel genoeg wisselgeld is. Let verder goed op bij aankomst in Vietnam. Wij regelen de aankomsttransfer. Onze lokale agent staat klaar met een bordje, met je naam erop en het logo van hun organisatie. Deze komt overeen met het logo op je voucher die je van ons van te voren krijgt. Zo weet je dat je met de juiste persoon meegaat.

Eten

Het eten Vietnam is zo lekker mede doordat er zo veel smaken worden gebruikt. Rijst (Com) en noedels zijn de veel gebruikte basis voor een hoofdgerecht, maar ook soep, vis en vlees vind je op de menukaart terug. Daarnaast kun je in Vietnam natuurlijk genieten van de beroemde Vietnamese loempia ‘Nem’ en dagelijks eet de lokale bevolking een bouillon die ‘pho’ heet.

Je merkt een duidelijk verschil tussen het eten in het noorden, het centrale gedeelte en het zuiden. In elke regio gebruiken ze andere kruiden en specerijen waardoor het eten op elkaar lijkt maar net even wat anders smaakt. In het midden van Vietnam is het eten wat pittiger. Hier eet je de meest creatieve creaties en allemaal ‘spice-up’ met rode pepers. De gerechten uit het noorden zijn wat minder experimenteel of scherp en neigen wat meer naar de Chinese keuken. In het zuiden heeft de jarenlange Franse overheersing duidelijk sporen nagelaten. Hier kun je ’s morgens een stokbrood halen voor ontbijt. In deze regio eten de mensen ook meerdere keren per dag een beetje. Dit in plaats van drie grote maaltijden.

Zijn de kinderen de rijst en noedels een beetje zat dan vind je ook steeds vaker internationale gerechten op het menu zoals spareribs, hamburgers, biefstuk (meestal geïmporteerd uit Australië), spaghetti, pizza, frietjes en zelfs Duitse worst. Dit is met name in de grote steden en in plaatsen waar redelijk veel toeristen komen. Franse invloeden vind je ook terug in de vorm van verse stokbroden met ‘La vache qui ri’. Lekker als ontbijt of als je een keer geen zin hebt in rijst.

Water

Net als in veel andere landen in Azië is het kraanwater in Vietnam niet geschikt om te drinken. Je bent daarom aangewezen op de flessen water (nuoc suoi) die je overal kan krijgen. Kijk ook uit met ijsklontjes en ijs.

Koffie en thee

Vietnamezen zijn echte thee en koffie drinkers. Thee wordt overal geserveerd als welkomdrankje. Je hebt veel soorten thee maar de groene thee is vaak favoriet bij de Vietnamezen. Koffie is niet hetzelfde als de koffie die wij gewend zijn maar is wel prima te drinken.

Frisdrank

Uiteraard zijn er ook gewoon de bekende frisdranken te koop als Cola, Sinas, 7Up of vruchtensappen. Dit kan je echter overal kopen. Wij raden aan om de verse fruitshakes te drinken (verse limoensap is een aanrader!). Die zijn niet duur maar wel erg lekker! Zeg er wel nadrukkelijk bij dat je er geen suiker in wil anders krijg je een fruitshake met een flinke laag suiker.

Bier en wijn

Bier in flessen is ook te koop. De bekendste biertjes zijn 333 (ba-ba-ba) of Saigon. Daarnaast heb je nog het bekende Tiger bier. Wijn is beperkt verkrijgbaar in restaurants in de steden. De buitenlandse wijnen worden vaak alleen maar per fles verkocht en zijn verhoudingsgewijs duur. Je betaalt door de hoge belastingen meer voor een fles wijn in Vietnam dan in Nederland. Lokale wijnen worden vaak wel per glas aangeboden en zijn iets goedkoper maar smaken ook iets minder lekker.