vervoer in Vietnam - Halong Bay

vervoer in Vietnam - riksjaVervoer in Vietnam

Alle mogelijkheden op een rij

Het leuke van reizen door Vietnam met kinderen is dat je gebruik maakt van allerlei verschillende vormen van vervoer. Wij regelen (privé) transfers, (nacht) treinen, binnenlandse vluchten en boottochten. Alleen zelf autorijden is niet toegestaan en overigens ook niet aan te raden. Tussen de grote steden reis je per (nacht) trein of binnenlandse vlucht, omdat dit vaak de meest efficiënte en goedkoopste optie is. Voor alle vervoersmogelijkheden geldt in ieder geval dat een avontuurlijke en flexibele instelling noodzakelijk is. Dit heeft alles te maken met de infrastructuur van Vietnam die zeker qua punctualiteit niet te vergelijken is met Europese landen.

(privé) Transfers

Na je lange vlucht word je bij aankomst op de luchthaven van Hanoi of Ho Chi Minh City opgehaald en naar je hotel gebracht. Zo hoef je nog even niet zelf op zoek naar een taxi maar kan je alle indrukken van de stad in je opnemen terwijl de chauffeur je naar je eerste overnachtingsplek brengt.

Op plekken waar geen trein rijdt regelen wij ook een (privé) transfer, zoals van Hanoi naar Mai Chau. Houd er rekening mee dat de chauffeur geen gids is en vaak niet zo goed Engels spreekt.

vervoer in Vietnam - nachttreinTrein in Vietnam

De trein is een avontuurlijke manier van reizen en goed te doen met je kinderen. Er loopt een spoorrails van Noord- naar Zuid-Vietnam, waardoor de meeste plaatsen gemakkelijk bereikt kunnen worden. Over het algemeen kun je er behoorlijk in slapen, al blijft het natuurlijk wel een trein. Er is airco en we boeken soft sleepers voor je in 4 persoonscompartimenten. De bedden zijn breed genoeg alleen soms helaas niet lang genoeg.

De dagtrein is een veel langere en oncomfortabelere zit, maar je ziet uiteraard veel meer van het landschap. Hou er wel rekening mee dat je vaak niet pal aan het (vrij kleine) raam zit, waarbij tralies het zicht ook nog wat belemmeren. We kiezen daardoor over het algemeen liever voor een nachttrein dan een dagtrein. Deze rondreis ‘Easy going Vietnam’ heeft ook treinreizen inbegrepen.

Bussen

Riksja Family Vietnam kiest ervoor om geen busvervoer aan te bieden. Het reizen per bus is relatief goedkoop, maar in Vietnam zijn niet alle wegen even goed en is het reizen per bus niet altijd even comfortabel. Na een paar uur op een hobbelweg te hebben gereden ben je het echt wel zat. Daarnaast vinden wij het vervoer per trein en vliegtuig veiliger dan het vervoer per bus.

vervoer in Vietnam - fietstaxiTaxi’s, moterbikes en fietsriksja’s

Voor de kleinere afstanden, bijvoorbeeld van je hotel naar het vliegveld/treinstation, kun je het beste zelf een taxi nemen. Deze kleine transfers zijn erg gemakkelijk te regelen en het is niet economisch dit vanuit Nederland te reserveren. Reken voor een taxi naar het vliegveld van Ho Chi Minh City of Hanoi vanaf je hotel ongeveer 10-15 dollar.

Tijdens je verblijf in de steden raden we je aan gebruik te maken van fietsriksja’s of motorbikes. Vanuit je eigen vervoersmiddel kun je goed de stad overzien en het is nog leuk ook. Voor deze kleine ritjes wordt over het algemeen 1 a 2 dollar gerekend.