visum VietnamPaspoort en visum Vietnam

Voor een reis naar Vietnam met kinderen heeft iedereen in je gezin, dus ook de kinderen en/of baby’s, een paspoort nodig dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is. Ook een visum is voor iedereen nodig voordat je aan je vliegreis begint. Er zijn drie mogelijkheden om het visum Vietnam te verkrijgen.

Visum Vietnam aanvragen

De makkelijkste manier is het E-visum. De andere mogelijkheden zijn het visum Vietnam kopen bij de ambassade of een autorisatiebrief aanvragen voor het visa on arrival. Hieronder vind je meer informatie over alle drie de mogelijkheden.

Het E-visum kan door Nederlanders en Belgen vanuit huis aangevraagd worden. Per reiziger ben je ongeveer 15 minuten bezig met de aanvraag. Het E-visum Vietnam is niet alleen eenvoudiger, maar ook voordeliger dan de andere mogelijkheden. Het kost $ 25,-.

Het E-visum Vietnam vraag je aan op de website van het Vietnam Immigration Department. Het enige wat je verder nog nodig hebt is een scan van je paspoort en een pasfoto. Onze Vietnam specialist Vincent vroeg onlangs zijn e-visum aan. Lees hier in zijn reisblog zijn ervaring.

Om het Vietnam visum aan te vragen bij de ambassade heb je een ingevuld visumformulier nodig. Via deze pagina kun je het formulier downloaden. Je dient dit blad volledig in te vullen. Vervolgens kun je zelf bij de ambassade langsgaan. De ambassade in Den Haag is geopend van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur op maandag, woensdag en vrijdag. Bij het aanvragen wordt aangegeven dat het 4 dagen duurt voordat je je paspoort met visum weer op kunt halen. Vaak is het visum met een uurtje al geregeld.

Woon je niet in de buurt van Den Haag of zie je geen kans om langs te gaan, kun je ook alle stukken aangetekend verzenden. Per reiziger dien je  het paspoort, visumformulier, een pasfoto en contant geld mee te sturen. Stuur in dit geval ook een retourenvelop mee, met naam, adres en voldoende porto voor het aangetekend terugsturen. In de regel ontvang je binnen 7 tot 10 dagen je paspoort met visum weer retour, maar in de praktijk ontvang je de documenten vaak al binnen twee dagen weer retour. Of je kunt tegen bemiddelingskosten je visum laten regelen door de VisumCentrale.

De kosten voor het 30 dagen toeristenvisum via de ambassade zijn in Nederland € 78,- en in België € 90,-. Het adres, de openingstijden en het telefoonnummer van de ambassade in Den Haag vind je op deze pagina en Brussel kun je vinden op deze pagina.

Wanneer je niet in de buurt woont van de Vietnamese ambassade en geen hoge bemiddelingskosten wilt betalen kun je ook kiezen voor een visum Vietnam on arrival.

Je kunt hiervoor een autorisatiebrief aanvragen in Nederland of België, waarmee je een ‘visa on arrival’ kunt verkrijgen bij aankomst op de luchthaven in Hanoi of Ho Chi Minh City. Deze autorisatiebrief kun je onder andere aanvragen bij www.visumvietnam.nl. Je dient de autorisatiebrief voor vertrek in je bezit te hebben en uitgeprint mee te nemen naar de luchthaven waarvandaan je vertrekt. De kosten van dit visum on arrival zijn $ 25,-  en je betaalt daar bovenop nog € 20,- servicekosten. Deze kosten zijn van een single entry visum on arrival Vietnam met een geldigheid van 30 dagen.

Let op!
Vanaf 31 januari 2020 is het niet meer mogelijk om pas bij aankomst in Vietnam je visum te regelen. Je moet bij aankomst in Vietnam al over een gevalideerd visum beschikken. Mocht je bij de check-in van je vlucht naar Vietnam dit visum niet kunnen laten zien, dan word je niet toegelaten op de vlucht.

Twijfel je tussen een visum bij de ambassade of visa Vietnam on arrival? Lees onze ervaringen in ons reisblog.

visum Vietnam - geldGeldzaken Vietnam

De Vietnamese munteenheid is de Dong. Een euro staat gelijk aan ongeveer 26.000 Dong (maart 2019). Je loopt in Vietnam daarom vaak met een flink pak geld rond, zonder dat het veel waard is. Voor de actuele koers kun je hier kijken.

Geld pinnen Vietnam

Tegenwoordig is pinnen de gemakkelijkste manier om in Vietnam aan geld te komen. Er komen steeds meer pinautomaten waar je gewoon met je bankpas (met Cirrus-teken) geld kunt pinnen. Wel adviseren we om voldoende geld op zak te hebben en niet volledig te vertrouwen op de pinautomaten. Ze kunnen wel eens buiten werking zijn en je vindt niet op elke hoek een pinautomaat.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Reis je naar Vietnam dan raden we je aan om dit uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Euro’s kun je uiteraard inwisselen. Onze ervaring is wel dat dit vaak duurder is dan geld pinnen.

Met Creditcard betalen in Vietnam

Creditcards worden geaccepteerd in grotere hotels, restaurants en bij een beperkt aantal banken. Met een Visa of MasterCard kun je het best betalen, een American Express card kun je beter thuis laten.

Zakgeld en fooi

Wat je ter plekke nog zal uitgeven in Vietnam is sterk afhankelijk van je bestedingspatroon. Reken op ongeveer € 125,- per persoon per week voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Dit bedrag is uiteraard een schatting. Het prijsniveau in Vietnam is veel lager dan bij ons. Zo kun je voor € 3,- een heerlijke noedelsoep met vis eten en kost een biertje ongeveer € 2,-in een restaurant.

Het geven van fooi in Vietnam is natuurlijk niet verplicht, maar wordt zeer gewaardeerd. Vijf a tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi erg welkom. Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van hoe tevreden je bent en hoe goed zij het hebben gedaan. Je kunt hiervoor € 1,- per dag voor een chauffeur en € 2,- per dag voor een gids als richtlijnen aanhouden.

Veiligheid

Vietnam is een van de veiligste landen ter wereld. Ondanks de vele mensen komt criminaliteit heel weinig voor en kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard is het wel belangrijk zorgvuldig om te gaan met het bewaren van belangrijke papieren. Geld, paspoorten en waardepapieren kun je het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels die door Riksja Family Vietnam geboekt worden, hebben een kluis. Laat nooit waardepapieren achter op de kamer. Er is altijd schoonmaakpersoneel met een sleutel van de kamer. Wij vermijden het liever ook om ’s avonds met ons hele ‘hebben en houwen’ over straat te lopen.

visum VietnamGezondheid

Wanneer je met (kleine) kinderen op reis gaat naar Indonesië, dan is het belangrijk om als ouder goed geïnformeerd te zijn over de gezondheidsaspecten van je reis. Welke vaccinaties nodig zijn en op welke leeftijd mag een kind waarvoor worden gevaccineerd? Wat moet je doen bij diarree en welke medicijnen neem je mee.

Als reisorganisatie adviseren we je om tijdig, voorafgaand aan je reis, bij een medische instantie met verstand van zaken de meest actuele reistips en aanbevelingen te krijgen. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig.

Voor Vietnam wordt aangeraden om de DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Malaria vormt geen probleem in Vietnam (met uitzondering van het eiland Phu Quoc). Wij raden je aan om altijd tijdig een huisarts of GGD te raadplegen voor de meest actuele informatie over de gezondheidsmaatregelen die je moet treffen voor je reis.

Je kan in Vietnam bijna nergens uit de kraan drinken. Al zien we in bijvoorbeeld Hoi an steeds meer dat zij wel goed water aanbieden. Deze hotels beschikken vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je geen risico wilt nemen kun je het beste je eigen waterfles mee brengen en deze bijvullen bij drinkwatertanks. Veel van onze hotels hebben tegenwoordig een drinkwatertank in de receptie staan. Ook vind je deze in restaurants en op andere plekken. Een waterfles met een missie én een leuk design koop je van Dopper. Ook handig zijn waterzuiverende opties zoals de Lifestraw Go-fles, de Steripen of de Grayl. Riksja Travel heeft meer tips om afval tegen te gaan op reis.

Mocht je toch ziek worden tijdens je Vietnam reis dan zijn de beste ziekenhuizen in Hanoi en Ho Chi Minh City (Saigon). Toch zijn deze zeer eenvoudig en niet te vergelijken met onze ziekenhuizen in Nederland. In geval van ernstige ziekte of een noodgeval regelt je reisverzekering in de meeste gevallen dat je overgebracht wordt naar buurland Thailand, waar de medische zorg uitstekend is. Kijk voor meer informatie op onze gezondheid pagina.